21 mai 2024

Problemele economice se manifesta diferit in functie de amploarea lor si de momentul in care apar, de economiile afectate si de starea lor. Pana la recesiune si crize economice puternice, crize financiare ne vom confrunta cu o contractie economica. Termenul nu este unul foarte greu de inteles, dar de foarte multe ori este confundat cu probleme mai grave, precum recesiunea. Ce inseamna insa contractie economica si cum o recunostem?

Contractia economica apare atunci cand intr-o economie avem o reducere a productiei de bunuri, servicii existente pe o piata. Factorii care duc la contractia economica pot fi externi sau interni. Cand avem contractie economica PIB-ul (Produsul Intern Brut) se reduce intr-un anumit interval temporal.

Factorii externi amintiti, care influenteaza contractia economica si gravitatea ei ar putea fi timpul, natura, iar la acestia se vor adauga si factorii interni, impozit, reglementari. Ciclurile de productie a bunurilor determina si ele sceneriile de contractie/extindere economica.

A nu se confunda cu recesiunea, cand avem o reducere asemanatoare a productiei de bunuri si servicii si scaderea PIB-ului e vizibila si ea. Diferenta clara dintre ele tine de timp. Contractiile economice sunt limitate in timp, depind de anumite conjuncturi, insa recesiunile se vor intinde pe perioade de timp mult mai lungi, fara a avea un caracter structural, exista permanenta pe termen mediu.

Ca sa nu se ajunga la confuzii de ordin terminologic ar trebui sa stim ca o contractie economica este caracterizata de urmatoarele elemente:

  • Contractia, reducerea la nivelul PIB-ului se intampla doar pe termen scurt, este neasteptata;
  • Nu se discuta despre perioade foarte lungi de timp in care asistam la contractie economica, intra in joc situatii posibile, care s-ar putea intampla;
  • De multe ori nu va genera o recesiune daca are o perioada de timp limitata de manifestare, cresterea economica e posibila dupa ce se termina;
  • Determina scaderi si in alte zone importante, in zona veniturilor individuale, in zona de productie, in vanzari, creste si somajul.

Cel mai bun si mai recent exemplu este contractie economica pe care am vazut-o din cauza COVID-19 si pandemiei declansate.

In afara de aceste situatii exceptionale cand avem contractie economica, un astfel de fenomen economic mai poate fi cauzat si de lipsa de incredere care determina o scadere a cererii. Prabusirea pietelor globale sau evenimente ce induc un soc economic puternic din senin-vezi pandemia de COVID-19-, vor duce probabil la o contractie destul de puternica la nivel economic.

Si ratele dobanzilor prea mari ce determina scaderea cheltuielilor de capital sunt printre cauzele contractiilor economice. Investitorii vand actiuni, preturile scad dramatic, coporatiile nu mai stau atat de bine la capitolul financiar. Afacerile taie din cheltuieli, dau afara angajati, consumatorii nu mai cumpara atat de mult precum anticipau patronii afacerilor. Asa se ajunge la contractie economica.

Contractia economica se va finaliza atunci cand preturile scad suficient de mult pentru a atrage iarasi cerere mai mari. Pentru o reducere a perioadelor de contractie economica pot interveni autoritatile si bancile centrale, nationale, aducand economia la normal mult mai repede. Ce vor face acestea? Vor reduce ratele dobanzilor, taxele, vor creste masa monetara disponibila in piata si vor stimula cheltuielile, cererea.

Exemple de contractii economice celebre sunt multe in istoria recenta. De exemplu, in anii 1920 am avut o contractie economica serioasa. Prima a fost prin ianuarie 1920 si a fost cauzata de valoarea prea mare a impozitului pe venit, 73% din veniturile ce depaseau 1 milion de dolari. 70% din rezerva federala de atunci venea din taxele pe venit. A aparut si recesiunea si s-a terminat in iulie 1921, dupa ce Warren Harding a devenit presedinte.

Alta contractie economica a fost prin 1926, inceputa in octombrie. S-a terminat in noiembrie 1927, dupa ce au fost scazute ratele dobanzilor. Dar Congresul a crescut rata taxei corporate la 13.5%.

Contractia economica din anii 1930, din vremea Marii Crize, a fost cea mai puternica din SUA. A inceput in 1929, cand era presedinte Herbert Hoover. El a reusit sa scada rata taxelor pe venit la 24%, rata taxelor corporate la 12%. Dar era prea tarziu, economia s-a contractat in august si asa a inceput Marea Criza. In septembrie s-a prabusit bursa.

Anii 1940 au venit cu doua recesiuni puternice in SUA. Ambele au fost generate de demobilizarea de dupa Al Doilea Razboi Mondial. S-a redus produtia de armament de lupta, au trecut ani pana cand productia de bunuri a inlocuit-o complet. Prima recesiunea a fost intre februarie si octombrie 1945, cresterea economica a fost redusa cu 1%, in 1946 a scazut cu 11.6%, in 1947 cu inca 1.1%. O contractie importanta a economiei am vazut in noiembrie 1948-octombrie 1949, PIB-ul SUA a scazut cu 0.6% in 1949.

Recesiunea din 1980 a fost a treia cea mai dezastruoasa pentru economia SUA. Inflatia de doua cifre a agravat-o, contractia economica insotita de inflatia de doua cifre a zadarnicit orice eforturi de redresare. Si totul s-a datorat politicilor economice ale lui Nixon. Ratele dobanzilor au crescut la 20% ca sa se combata inflatia. Au generat imediat cheltuieli in sectorul business si contractia a pornit. Sase luni a durat, pornita in ianuarie 1980.

Din 1981 a devenit presedinte Ronald Reagan, inflatia isi revenea la normal, ratele dobanzilor au scazut. Dar contractia a revenit in iulie 1981 si a durat iar pana in noiembrie 1982. Economia s-a contractat vreme de 6 din cele 12 trimestre. PIB-ul SUA a scazut cu 1.8% in 1982 si cu 0.3% in 1980. Rata somajului era la 10.8% in noiembrie 1982 si s-a mentinut la acest nivel zece luni succesive.

Anul 2008 este cunoscut la nivel global drept anul crizei economice majore din epoca moderna. De la Marea Criza din anii 1930 nu am mai avut o asemenea criza. Scaderea economiei si contractiile economice au fost fenomene normale, de asteptat. Redresarea dupa criza si contractii economice a durat foarte mult timp. Dar a venit criza COVID-19 in primavara lui 2020 si am avut iar probleme economice si contractie economica.

De abia in primavara lui 2021 economiile globale si-au mai revenit si revenirea continua, insa nu pentru mult timp. In 2023 ne asteptam la o recesiune din cauza pandemiei si din cauza razboiului din Ucraina, alt motiv de probleme grave la nivel economic venit peste ce a adus pandemia de COVID-19…

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.