
De la inceputul razboiului dintre Rusia si Ucraina au fost numeroase discutii legate de un eventual razboi intre Rusia si alte tari din jurul Ucrainei. Romania este vizata in mod direct de amenintarile Rusiei mai ales ca avem scut antiracheta la Deveselu si o prezenta constanta a NATO cu trupe pe teritoriul tarii. Dar este Romania pregatita de un razboi cu o superputere, chiar si in contextul unor aliati puternici precum NATO?
Evolutiile recente din Ucraina si declaratiile tot mai periculoase care vin de la Moscova au adus in atentie din nou eventualitatea unui conflict ce depaseste granitele Ucrainei. Nimeni nu isi doreste un razboi care sa se extinda si spre alte teritorii vizate de Kremlin, asta e sigur, insa in momentul in care va exista o amenintare reala si se vor face pasi spre un conflict armat tarile amenintate vor riposta cu siguranta.
NATO si Romania nu isi doresc un razboi si nici nu se vor intra intr-un razboi, vor acorda doar asistenta in toate felurile posibile. Stim deja ce au insemnat razboaiele mondiale pentru Romania si ne dam seama ce ar insemna un razboi acum, pe teritoriu romanesc, in plina pandemie de COVID-19.
Ca sa ne dam seama daca Romania e pregatita de razboi la ora actuala ne putem uita la armata si la diferentele fata de armata rusa, cea de care ne temem. Conform datelor furnizate de GlobalFirePower pe site-ul oficial, in 2022, Romania este pe un loc bun, 38 din 140, intr-un top al tarilor aparute pe site-ul GlobalFirePower. Scorul PwrIndx este de 0.5938, departe de perfectiunea data de scorul 0.0000.
Spre deosebire de tara noastra, Rusia era pe locul 2 din 140 de tari si avea un scors de 0.0501… Da, sunt doar niste cifre, dar in spatele lor e o realitate dura: Rusia sta foarte bine la capitolul armata, Romania mai are de „lucrat”. Deci o confruntare directa Rusia-Romania ar fi una in care Rusia va castiga daca ne uitam la datele statistice.
Dar mai conteaza si capacitatea militara a Romaniei. In prezent se pot recruta noua milioane de oameni la nevoie. In privinta aviatiei militare avem 147 aeronave, dar si 30 de interceptoare si avioane de lupta foarte bune. Pana la cifra de 147 avem doar aeronave care nu sunt gandite neaparat pentru razboi.
Pentru confruntarile directe la sol Romania se bazeaza pe 451 tancuri, peste 1.390 de vehicule blindate si 207 lansatoare racheta. In completarea acestor cifre avem si 808 artiliere remorcabile.
Daca ar fi o confruntare pe apa, Romania s-ar baza pe flota de 45 ambarcatiuni. Nu avem submarine, distrugatoare sau portavioane. Dintre navele detinute sapte sunt Corvette, trei sunt de patrulare, mai avem trei fregate, cinci distrugatoare de mine.
Pe hartie suna bine aceste cifre, chiar daca nu se compara cu ce detine Rusia, dar trebuie sa tinem cont ca mai toate echipamentele pe care ne bazam sunt invechite, multe s-ar putea sa nu ne fie de niciun ajutor intr-un razboi modern.
Conform unor date din 2016 armata rusa avea peste 15.000 de vehicule blindate de lupta, tunuri autopropulsate, piese de artilerie, lansatoare de rachete peste 4.600, 751 avioane de vanatoare si de interceptie, avioane de transport, peste 1100, elicoptere de atac, in jur de 1230, portavioane, patru fregate, 12 distrugatoare, 74 Corvette, 35 submarine, 34 de nave pentru deminare. Doar daca ne uitam la acest cifre ne dam seama ca sansele Romaniei in fata Rusiei in confruntari directe in caz de razboi sunt foarte mici.
Romania a afisat de la inceputul invaziei din Ucraina o atitudine mai degraba pasiva, s-a ferit de orice fel de declaratii care ar putea inflama Moscova si a negat orice fel de acuze venite de la Kremlin. E o atitudine buna avand in vedere ca Rusia joaca deja cu tot ce are mai puternic, a adus in discutie si arme nucleare si un razboi nuclear…
Atat timp cat conflictul armat ramane doar intre granitele Ucrainei Romania nu are de ce sa se ingrijoreze. In eventualitatea unei provocari directe din partea Rusiei avem NATO de partea noastra si o forta militara considerabila pe care ne vom putea baza, venita din exterior. Asa ca nu prea va conta cat de multe echipamente de top avem si cat de multi recruti, NATO va fi alaturi de noi si se va asigura ca nu se vor intampla nimic rau unui teritoriu parte a organizatiei nord-atlantice.