13 ianuarie 2025

Razboiul din Ucraina nu da semne sa se apropie de final. De peste un an si trei luni Rusia continua sa atace teritorii ucrainene si sa lase dezastru in urma pe oriunde se afla armata rusa. Ajutoare din toata lumea au plecat spre Ucraina, multi cetateni ucraineni s-au refugiat in tari din Europa si continua sa spere ca se vor putea intoarce acasa. Contraofensiva Ucrainei, cea de primavara si cea mai puternica de pana acum, care sta sa inceapa cat de curand, ar putea aduce intr-un final si o victorie pentru tara care e devastata de razboi. Dar cum ar trebui sa arate victoria Ucrainei si ce inseamna ea pentru SUA?

Cele mai importante ajutoare primite de Ucraina de la inceputul razboiului, bani si armament, au venit de la SUA. Ajutorul SUA pentru Ucraina a fost poate cea mai buna optiune din punct de vedere al investitiilor pentru a mai diminua din amenintarile Rusiei la securitatea SUA si Europa. Tot ce a primit Ucraina de la SUA nu a facut decat sa opreasca Rusia de a lupta in viitor in alte razboaie sau a ameninta Europa.

Pierderile Rusiei pe fronturile din Ucraina au fost majore. 3000 tancuri, 6000 vehicule de lupta, 280 avioane, peste 100.000 de soldati omorati, asta inseamnand cam jumatate din capacitatea militara conventionala a Rusiei inainte de invadarea Ucrainei in februarie 2022.

SUA si NATO depun eforturi pe toate planurile, inclusiv prin sustinerea acestor ajutoare, pentru a evita un pericol real si la adresa SUA. Pericolul cel mare este daca Rusia castiga razboiul in Ucraina. Daca Ucraina castiga razboiul ucrainenii vor iesi din conflict cu mai multe cunostinte despre tacticile ruse si cu o multime de informatii legate de modul in care poarta razboiul armata rusa moderna. Din acel moment, Ucraina devine un partener strategic si tactic al NATO si poate face parte din Alianta pentru a preveni alte razboaie viitoare pe care Rusia ar putea sa le porneasca.

Rusia are aliatii sai, Belarus, Iran, Coreea de Nord si nu va ceda prea usor, asa cum s-a vazut deja in Georgia, in 2008, sau in Ucraina, in 2014, in Siria, in 2015. Dar asta nu inseamna ca Ucraina trebuie sa renunte la lupta. Cu ajutorul SUA si al tarilor NATO Ucraina va avea poate cea mai puternica si mai periculoasa contraofensiva din cate s-au vazut pana acum in razboaiele moderne. SUA isi doreste aceasta victorie si pentru ca ar putea sa duca la ruperea relatiilor cu o alta tara periculoasa, China, care pare sa fie mai degraba de partea Rusiei si a presedintelui sau…

Alt avantaj al SUA daca Ucraina castiga razboiul cu Rusia ar tine si de cereale si de produse esentiale, agricole. Inainte de razboi Ucraina oferea 45 milioane tone de cereale pietei in fiecare an. Ucraina este la momentul de fata cel mai mare exportator global de ulei de floarea-soarelui, al treilea exportator de orz, al patrulea cel mai mare exportator de porumb, al cincilea exportator de grau din lume. Deci nu ai cum sa ignori aceste cifre mai ales ca si din partea produselor Ucrainei a venit un oarecare ajutor pe piata SUA. Si pentru Europa Ucraina e foarte importanta, e nevoie de materiale brute, de la gaz natural, fier, mangan, sare, grafit, sufl, ulei, carbune, uraniu etc. Si Ucraina le are pe toate, nevoia de un export stabil e una foarte mare mai ales in actualul context.

Si sectorul IT global ar avea de castigat de pe urma victoriei Ucrainei in razboiul cu Rusia. Anual, Ucraina exporta servicii de 6.8 miliarde dolari, sectorul IT din Ucraina era al patrulea din lume inainte de invadare.

Revenind la razboi, Ucraina urmareste sa isi ia inapoi teritoriile aflate sub ocupatie rusa, inclusiv Crimeea, ceea ce ar putea duce la o escaladare rapida a razboiului. SUA nu a garantat nivelul ajutorului oferit si a atentionat Ucraina ca ar putea sa isi modifice dorintele de recucerire pe viitor. Demilitarizarea Crimeei pare a fi un plan mai bun, sustinut acum si de SUA.

Rusia a esuat din start cu razboiul din Ucraina cand nu a capturat Kievul, cand nu a luat tot Donbasul, Kharkivul, coasta ucraineana a Marii Negre. Ceea ce a reusit totusi Rusia a fost sa refaca alimentarea cu apa in Crimeea din Raul Dnieper. Ce poate Rusia sa mai faca este sa mai puna mana pe teritorii din est si sud, dar asta cu pretul altor pierderi de vieti omenesti si de echipamente foarte scumpe.

Ca sa fie un razboi care se apropie de final in Ucraina e nevoie de infrangerea totala a armatei ruse si de pierderea Crimeei. Doar asa Rusia s-ar putea retrage si ar renunta sa mearga mai departe cu razboiul si cu atrocitatile comise in Ucraina. Daca Rusia supravietuieste ca stat va avea 1200 mile frontiera comuna cu Ucraina. Daca insa Rusia pierde si Crimeea nevoia de revansa teritoriala e mai puternica si e doar inceputul unui razboi global pornit de Moscova… Pentru moment, cei din Crimeea par sa vrea sa fie parte din Rusia si sunt de acord cu „stapanirea rusa”.

Ce ar avea de castigat SUA daca sustine o ofensiva puternica in Crimeea pentru a ajunge iar in mainile Ucrainei? Baza navala de la Sevastopol din Crimeea este singurul port cu apa adanca in Marea Neagra pentru Rusia. Pierderea sa ar duce la imposibilitatea de a mai avea putere in Mediterana. Va beneficia si SUA de pe urma acestei mutari, dar marii beneficiari vor fi Turcia si tarile islamiste. Turcia ar ramane singura putere majora din Marea Neagra, islamistii ar avea pozitii mai puternice.

Dar pierderea Crimeei de catre Rusia nu ar fi o amenintare asa de mare pentru Moscova si razboiul ar putea continua. Rusia ar putea sa sufere de pe urma unei astfel de infrangeri si Putin ar pleca de la Moscova, tara s-ar „dezintegra” si nu ar mai pune pericole in viitor pentru nicio alta tara.

Sa ne amintim insa ca atunci cand U.R.S.S.-ul s-a destramat motivele au fost interne; prima administratie Bush a fost mereu cu manusi pentru a nu fi vazuta ca „orchestrand” acest proces. Cand elitele ruse vor vedea Crimeea ca o chestiune existentiala pentru Rusia vor aparea si riscuri majore asumate doar pentru a o proteja, pentru a o pastra. Doar atunci ne putem astepta si la razboi nuclear si la pericole reale pentru SUA, NATO si Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.