22 februarie 2024

Ca la fie care final de an ne uitam in urma si incercam sa vedem ce va fi si cum vor merge lucrurile in anul ce vine. 2023 va fi cu siguranta unul dintre cei mai dificili ani pentru toata lumea, pentru planeta, pentru tari, indiferent de gradul de dezvoltare. Riscuri majore sunt la orizont si le vedem deja, le simtim, chiar le traim. Cu cat vom fi mai constienti si mai atenti la aceste riscuri, cu atat vom avea sanse mai mari sa prevenim o escaladare a conflictelor sau a problemelor aparute in 2023…

Daca discutam despre riscuri in 2023, ele vor veni cu siguranta din sfera politicului si din sfera economica. De la razboi la schimbari climatice si la conflicte mocnite, toate vor putea fi puse pe lista de riscuri din 2023. Cum vor fi gestionate si rezolvate, prevenite riscurile, ramane sa vedem pe parcursul anului urmator. Pana atunci e bine sa le trecem in revista pe cele mai importante si sa vedem de ce ar putea fi un risc in 2023.

Adaptarea la schimbarile climatice limiteaza progresul in reducerea emisiilor, incurajand o incalzire globala de peste 1.5 grade Celsius. Inundatiile devastatoare din Pakistan din 2022 au jucat si ele un rol important in crearea unui fond pentru astfel de situatii, pe marginea caruia s-a discutat la COP27, conferinta despre schimbarile climatice si de efectele ei. Tarile mai bogate vor oferi tarilor in curs de dezvoltare banii necesari pentru a atenua impactul schimbarilor climatice.

In viitor vor putea sa apara actiuni din partea comunitatii internationale, activism intens de vreme ce exista acesti bani, ceea ce ar reduce presiunea pusa pe guverne si pe alti actori de a reduce din emisiile de gaze nocive pentru mediul inconjurator. Tranzitia spre energia verde va fi si mai dificila. Ramane de vazut cum vor decurge lucrurile in anul ce urmeaza…

Iranul devine putere nucleara cu arme nucleare puternice, gata de a fi folosite oricand. In 2023 s-ar putea sa vedem un Iran care devine de facto putere nucleara cu arme nucleare la dispozitie in orice moment. Programul nuclear din Iran a capatat o viteza uriasa, asa ca arme nucleare vor fi cu siguranta la dispozitia Iranului. Nici macar pe cale diplomatica nu se va mai putea opri programul nuclear accelerat. Iranul nu va testa dispozitive nucleare in 2023, dar nici macar SUA nu au reusit sa tina departe tara de bomba nucleara…

Cand Iranul va avea suficient material pentru bomba nucleara jocul s-a incheiat. Vom avea probabil un 2023 in care Iranul va dovedi tuturor, lumii intregi ca poate si ca vrea sa aiba bomba nucleara si sa devina putere nucleara de care oricine se va teme…

Internetul se „sparge” in intregime si irevocabil. De ani buni autoritatile din mai toate tarile au incercat sa detina controlul asupra ecosistemelor tehnologice, insa in 2023 s-ar putea sa fie anul in care se vor realiza medii informationale on-line asupra carora detin control total. Rusia, de pilda, a adus cenzura stricta in on-line si a inchis platforme digitale odata cu razboiul din Ucraina, transformandu-le intr-un nou domeniu, zona de conflict.

Si China se tot chinuie sa limiteze accesul la Internetul „liber” intre granitele sale, investind de zor in infrastructura informationala. Libertatea de exprimare in on-line este destul de problematica si in India sau Turcia. Vom avea probabil doua tipuri de internet, unul controlat de guverne si altul liber, deschis, sigur, guvernat de mai multi.

SUA si aliatii renunta sa mai ajute Ucraina si accepta tacit o victorie rusa pe pamant ucrainean. Cat timp SUA isi va mentine pozitia si va ajuta Ucraina, Rusia nu are cum sa castige pe pamant ucrainean. Teama de razboiul nuclear si de bombele nucleare ale Rusiei aduse mereu in discutie in ultima perioada ar putea sa duca la un moment dat, intr-un scenariu putin probabil, la retragerea ajutorului SUA pentru Ucraina.

Plus ca avem si socul preturilor la energiei si crizei energetice globale, contractie economica, o criza economica extrem de grava, toate putand fi motive serioase ca multe tari sa refuze sa mai ajute Ucraina.

Criza economica nu e aparuta doar din cauza razboiului sau a crizei energetice. Si schimbarile climatice, pandemia de COVID-19, cererea mai mica din pandemie e energie pe tot globul, productia redusa la zero aproape timp de doi ani au contribuit la criza globala.

Criza din Taiwan. Lucrurile au degenerat in zona Taiwan dupa ce China a raspuns militar odata cu vizita lui Nancy Pelosi in Taiwan, din august 2022. Plus ca am vazut o incetare a relatiilor diplomatice cu SUA din partea Chinei si multe exercitii si incercari de provocare adresate direct autoritatilor din Taiwan. De la atacuri cibernite asupra infrastructurii din Taiwan pana la probleme economice grave si blocade impuse pentru a destabiliza zona, toate le vom vedea, probabil, in 2023.

Riscul de razboi in Taiwan cresc de la o luna la alta, orice fel de confruntari intre China si SUA ar putea fi periculoase pentru Taiwan si linistea acelei zone care sta de multa vreme pe un butoi de pulbere.

Tarile in curs de dezvoltare au tot mai multe probleme economice grave. Lumea se indreapta deja cu pasi repezi catre o recesiune globala extrem de grava. In tarile in curs de dezvoltare preturile tot mai mici si cererea redusa pentru orice nu are legatura cu energia vor avea consecinte grave asupra economiei. Costurile energiei si ale mancarii vor fi tot mai mari, pe fondul razboiului din Ucraina care va continua tot anul 2023 din cate putem vedea…

Aceste tari vor face tot mai putini bani din vanzari si vor plati tot mai mult pentru ce cumpara din afara. Ratele la imprumuturi cresc, cei care imprumuta tarile nu mai sunt atat de toleranti in privinta recuperarii banilor. Cei care vor avea de suferit vor fi oamenii si guvernele tarilor pana la urma, mai ales daca nu exista o strategie politica mult mai coerenta in joc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.